Welke zorgverzekering
past bij mij?

Tijdens je zoektocht naar een en goedkope zorgverzekering, vraag je jezelf af wat je allemaal nodig hebt. Dit verschilt per persoon. Als student zijnde heb je bijvoorbeeld een andere aanvullende verzekering nodig dan wanneer je een gezin met kinderen hebt. Bekijk in ons overzicht van jong tot oud waar je op moet letten bij het kiezen van een passende zorgverzekering.

Terug naar home

Goedkoopste zorgverzekering 18 jaar

Zodra je 18 jaar wordt verandert er een hoop voor je zorgverzekering. Als je nog jonger dan 18 bent, ben je meeverzekerd met je ouders en is zorg nagenoeg gratis.

Zelf een zorgverzekering kiezen vanaf 18 jaar?

Wanneer je 18 bent heb je het recht om zelf een zorgverzekering te kiezen. Mochten je ouders de verzekering niet voor je willen betalen, dan is het verstandig om een zorgtoeslag aan te vragen. De overheid geeft je namelijk een tegemoetkoming voor het betalen van je zorgverzekering omdat de kosten hiervoor vrij hoog zijn. Let wel op dat je aan bepaalde inkomens- en vermogenseisen moet voldoen om voor een toeslag in aanmerking te komen. Het berekenen van je zorgtoeslag kan op de website van de belastingdienst.

De meeste 18-jarigen hebben weinig zorgkosten en zijn over het algemeen gezond. Als dit ook voor jou het geval is raden we je aan om te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Je hebt immers alleen de basisverzekering nodig als je gezond bent. Let wel op dat de tandarts niet in het basispakket zit. Is je gebit minder goed of verwacht je binnenkort gaatjes, dan kan je ervoor kiezen om jezelf aanvullend te verzekeren.

Zorgverzekeringen vergelijken

Goedkope zorgverzekering student

Als student zijnde wil je graag zo goedkoop mogelijk uit zijn. Studeren en op jezelf wonen kost al genoeg geld. Vaak krijg je bij instanties dan ook extra korting als je student bent. Voor zorgverzekeringen geldt dit echter niet. Er is geen zorgverzekering die fors veel goedkoper is voor studenten.

Goedkoop uit zijn met een zorgverzekering

De kans is klein dat je als student zijnde veel zorg nodig hebt. Meestal is een paracetamol of ibuprofen genoeg om weer fit te worden. Als je gezond bent en geen extra zorg nodig kan je er voor kiezen om de goedkoopste zorgverzekering te nemen. Een basisverzekering is in dat geval voldoende. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het eigen risico te verhogen om de zorgpremie omlaag te krijgen. Let wel op dat een ongeluk in een klein hoekje zit en zorgkosten al snel hoog op kunnen lopen.

Als je veel sport en actief bent is het wel raadzaam om je aanvullend te verzekeren. Soms zijn er aanvullende studenten pakketten voor zorgverzekeringen. Deze kosten minder geld dan voor normale volwassenen. Als je een waaghals bent is het wellicht verstandig om jezelf aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie.

Goed vergelijken bespaart tientallen euro’s

Als student is even de tijd nemen om zorgverzekeringen te vergelijken geen slecht idee. Op onze website kan dit eenvoudig op onze zorgverzekeringen vergelijken pagina. Hierbij kan jij al je voorkeuren opgeven en direct zien wie de goedkoopste zorgpremie aanbiedt.

Zorgverzekering regelen voor buitenlandse stage

Het zou zomaar kunnen zijn dat je in het buitenland stage wilt gaan lopen. Hierbij is het belangrijk om na te gaan of je Nederlandse zorgverzekering geldig is in buitenland. Het is namelijk zo dat als je een stagevergoeding krijgt van een niet Nederlandse stageverlener, je zorgverzekering niet geldig is. Als je geen stagevergoeding ontvangt, kan je gewoon je Nederlandse zorgverzekering blijven gebruiken.

Wel is het verstandig om te controleren of je zorgverzekeraar vaccinaties vergoed indien je naar een land gaat waar die nodig zijn. Vaccinaties zijn namelijk vrij prijzig als je deze zelf moet betalen. Vaak zijn er aanvullende pakketten waarbij jaarpremie voordeliger is dan ze zelf los te betalen.

Vergeet overigens niet om een EHIC kaart aan te vragen als je binnen Europa op stage gaat. Dit is de Europese Zorgverzekeringskaart. Deze kaart geeft je de garantie dat spoedeisende hulp gegeven wordt indien nodig. Bovendien gaat de rekening direct naar je zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars wordt de EHIC al verwerkt in de standaard zorgpas.

Een zorgverzekering voor het gezin kiezen

Je kunt ervoor kiezen om je met het hele gezin bij één zorgverzekeraar te verzekeren. Maar wanneer je partner andere wensen heeft voor de zorgverzekering dan jij, is het verstandiger en voordeliger om allebei voor een eigen verzekering te kiezen.

Kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar zit vrijwel alle noodzakelijke zorg in het verplichte basispakket. Hieronder vallen voor kinderen ook de tandartskosten. Je betaalt voor de zorg van je kinderen tot hun 18e verjaardag nooit een eigen risico.

Naast de standaard basisverzekering zijn kinderen ook verzekerd voor de vergoeding uit het aanvullende pakket van de ouder waarbij ze ingeschreven staan. Wanneer jij en je partner allebei verzekerd zijn bij een andere zorgverzekeraar, kan je de kinderen dus het beste verzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Orthodontie valt echter niet onder de basisverzekering. Wanneer je kind een beugel nodig heeft, is het handig om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Daarnaast zou je er ook over na kunnen denken om eventueel ook een aanvullende verzekering af te sluiten voor brillen en lenzen.

Vanaf 18 jaar

Zodra je kind achttien wordt, moet hij of zij een eigen zorgverzekering afsluiten. Wanneer je dit niet doet, wordt je kind automatisch bijgeschreven bij de ouder en krijgt hij/zij hetzelfde pakket. In de meeste gevallen is dit pakket te uitgebreid voor kinderen. Het is daarom verstandig om opnieuw een zorgverzekering te vergelijken als je kind bijna achttien wordt.

Gezinsuitbreiding

Wanneer je gezinsuitbreiding verwacht, kijk dan goed naar vergoedingen zoals kraamzorg en ziekenhuisbevalling. Vergeet na de geboorte van je kindje niet om de kleine bij te schrijven bij je zorgverzekering. Het bijschrijven van je kindje werkt per verzekeraar op een andere manier maar vaak is dit al gebeurd met een telefoontje of mailtje.

Zorgverzekeringen vergelijken
De goedkoopste zorgverzekeringen
Wijzigingen in 2018

Zorgverzekering voor ouderen

Als 50-plussers of ouderen zijnde veranderen de eisen aan een zorgverzekering. Van minder belang is kraamzorg, maar het belang in fysiotherapie en geneesmiddelen buiten de basisverzekering wordt steeds groter.

Aanvullende zorgverzekering voor ouderen

Ouderen in Nederland leven steeds langer en vaak gaat dat gepaard met kwalen. Dit kan uiteenlopen van steeds slechter wordende heupen tot versleten ruggenwervels. Het is dan ook aan te raden voor ouderen om een zorgverzekering te kiezen met een aanvullend pakket dat meer zorg vergoed.

Medische acceptatie

Voor de basisverzekering wordt iedereen altijd direct geaccepteerd. Voor een aanvullend pakket kan het echter zo zijn dat een zorgverzekeraar je niet direct accepteert, dit zijn ze namelijk niet wettelijk verplicht. Sommige zorgverzekeraars doen dit echter wel.

Om de zorgkosten in te schatten wil een zorgverzekeraar weleens controleren wat voor kosten je al gemaakt hebt. Als je een te groot risico blijkt te zijn omdat je hoge kosten maakt, kan het voorkomen dat je nieuwe zorgverzekeraar je niet accepteert. Over het algemeen komt een medische selectie steeds minder voor in Nederland. Bij sommige aanvullende tandartsverzekeringen komt het echter nog weleens voor.

Het kan zijn dat je niet medisch geaccepteerd wordt. Veelal krijg je dan van de zorgverzekeraar een minder uitgebreid pakket voor een lagere prijs aangeboden. Dit aanbod hoef je echter niet te accepteren, het is immers iets anders dan wat je aangevraagd hebt. Je kan hierna gewoon verder met zorgverzekeringen vergelijken tot je een verzekering hebt die bij je past.

Extra vergoeding voor gehoor

Het kan zomaar zijn dat je gehoor op latere leeftijd steeds slechter wordt. Vanuit de basisverzekering krijg je 75% van de kosten voor een gehoorapparaat vergoed. Je kan er eventueel voor kiezen om de laatste 25% van je eigen bijdrage aanvullend te verzekeren. Vaak bevatten de aanvullende pakketten meer dan alleen een betere dekking voor hoortoestellen, maar komt hier vaak ook fysio bij. Als je beiden nodig hebt is een aanvullend pakket interessant voor jou.

Extra vergoeding voor medicijnen

Vanuit de basisverzekering is er een wettelijke eigen bijdrage voor veel medicijnen. Als je veel van dit soort medicijnen nodig hebt is het aan te raden om je aanvullend te verzekeren. Dit geldt ook in het geval dat je veel medicijnen gebruikt die niet door de basisverzekering worden vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden tot wel 750 euro per jaar aan medicijnen voor een relatief lage maandelijkse zorgpremie. Door je dus aanvullend voor medicijnen te verzekeren kan je de ziektekosten aardig beperken.

Let hierbij wel op dat sommige zorgverzekeraars alleen bepaalde merken van een medicijn vergoeden. Dit is vaak opgenomen in de regelementen om de kosten te drukken en een lagere premie aan te kunnen bieden. Als je huisarts je dus een medicijn voorschrijft is het verstandig om te controleren of dit wel vergoed wordt door je verzekeraar.

Extra dekking voor kunstgebitten

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, wordt deels vergoed door de basisverzekering. Dit kan eens in de 5 jaar voor 75%. De overige 25% van de ziektekosten is eigen bijdrage. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren. Let wel op dat de kosten uit de basisverzekering voor je kunstgebit nog wel van je eigen risico afgaan.

Bij reparatie of opnieuw passend maken van je kunstgebit wordt 90% vergoed door de basisverzekering. Ook de overige 10% is te verzekeren via een aanvullend pakket. De ziektekosten uit de basisverzekering gaan eerst van je eigen risico af.

Extra verzekeren voor fysiotherapie

Naarmate je ouder wordt is de kans groter dat je fysiek minder flexibel en beweeglijk wordt. Ook is de kans op ziektes zoals reuma en Parkinson groter. Daarbij kan ook artrose of MS optreden. Hierbij is het belangrijk dat je bij een goede geriatriefysiotherapeut terecht komt. Ook voor ouderen die revalideren na een beroerte is het van belang dat ze kwalitatieve hulp krijgen. Als je dan kiest voor een zorgverzekering met 100% keuzevrijheid, dan heb je zelf in de hand door welke specialist je behandeld wordt. Daarbij kan een aanvullend pakket ervoor zorgen dat alle behandelingen vergoed worden. Wel zo prettig als je langdurig hulp nodig hebt.