Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering kies je zelf een polis. Er zijn verschillende polissen waarvan de twee meest reguliere de natura en de restitutiepolis zijn. Het belangrijkste verschil tussen deze twee polissen is de vrijheid die ze geven in het kiezen van een zorgaanbieder. Daarnaast schelen de twee ook nog in hoogte van de zorgpremie.

Vrijezorgkeuze

Bij een naturapolis kan je alleen worden behandeld door de zorgaanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Met een restitutiepolis heb je echter volledig vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welke zorgaanbieder je wordt geholpen. Wanneer je met een naturapolis toch wordt behandeld bij een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, betaal je een deel van de kosten zelf. De hoogte van deze kosten kan variëren tussen de 20% en 35% per factuur en is afhankelijk van de zorgverzekeraar.

Zorgkosten

Zolang je met een naturapolis wordt behandeld door een zorgaanbieder waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft, wordt alles voor je geregeld en betaald. De zorgkosten worden direct van de zorgaanbieder naar jouw zorgverzekeraar gestuurd.

Met een restitutiepolis schiet je vaak zelf de zorgkosten voor en declareer je deze later bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar vergoed alleen de kosten die binnen de zorgverzekering vallen.

Prijsverschil

De premie van een naturapolis is lager dan die van een restitutiepolis omdat de verzekeraar bij een naturapolis contracten afsluit met specifieke zorgaanbieders.

Naturapolis

Een naturapolis is de meest gekozen polis waarbij je alleen kan worden behandeld door zorgaanbieders waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. De zorgkosten worden vanuit de zorgaanbieder meteen doorgestuurd naar jouw zorgverzekeraar. Mocht je toch worden behandeld door een andere zorgaanbieder, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen.

Lees hier meer over de naturapolis

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welke zorgaanbieder je wordt behandeld. De zorgkosten schiet je vaak zelf voor en declareer je achteraf bij jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoed alleen de kosten die binnen de zorgverzekering vallen. Informatie over de vergoeding kun je voorafgaande aan de behandeling al aanvragen zodat je weet waar je aan toe bent.

Lees hier meer over de restitutiepolis