Goedkope zorgverzekeringen vergelijken

Doordat de zorgkosten vrijwel ieder jaar verder stijgen, vergelijken steeds meer Nederlanders tegenwoordig zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars bieden standaard een basisverzekering aan, maar de kosten hiervan kunnen behoorlijk in verschillen.

Vergelijk zorgverzekeringen Bekijk alle aanvullende pakketten

Vergelijk zorgverzekeringen

Om het vergelijken van zorgverzekeraars zo overzichtelijk en objectief mogelijk te maken hebben we een een duidelijk overzicht gemaakt van de goedkoopste zorgpremies.

Top 3 goedkoopste basisverzekeringen

105,85 p.m.
105,95 p.m.
106,75 p.m.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil je een goedkope zorgverzekering in combinatie met een aanvullende zorgverzekering? Gebruik dan een prijsvergelijker om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Pricewise

Pricewise heeft een overzicht van alle zorgverzekeringen in 2019. Met behulp van de prijsvergelijker vind je altijd de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken is het verstandig om na te gaan wat voor zorg je nodig denk te hebben. Wees dus kritisch met het inschatten van je ziektekosten en of je wellicht een aanvullend pakket nodig hebt bij je zorgverzekering. Als je geluk hebt, dan heb je genoeg aan de goedkoopste basisverzekering.

Keuzevrijheid van ziekenhuizen en zorgaanbieders
Afhankelijk van wat voor zorgverzekering je kiest heb je een volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen en zorgaanbieders (zoals fysiotherapeuten) of juist een beperkte keuze. Als je kiest voor een beperkte keuze dan kom je vaak uit op een budget- of naturapolis. Bij veel vrijheid in keuze tussen artsen en ziekenhuizen heb je een restitutiepolis nodig. Een budget- en naturapolis is in de meeste gevallen wel goedkoper. Controleer wel altijd of een ziekenhuis waar je naar toe wilt gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar want anders draai je zelf voor een deel van de ziektekosten op. Hoe hoog deze kosten zijn is afhankelijk van je zorgverzekeraar.
Wel of niet aanvullende tandartskosten dekken?
Als je gebit heel goed is, kan je ervoor kiezen om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Als je één keer per jaar naar de tandarts gaat is het voordeliger om de kosten zelf te betalen dan je hiervoor aanvullend te verzekeren. Dit scheelt je al snel tientallen euro’s per jaar. Let op dat je tandarts wel eens uitgebreide controles uit kan voeren. Als je zelf moet betalen voor de tandartskosten kan je voor een onaangename verrassing komen te staan. Een standaard periodieke controle is voldoende voor iemand met een goed gebit. Vaak willen tandartsen foto’s maken van je gebit. Let hierbij op dat de kosten hiervoor aardig hoog zijn. Tevens rekenen ze consult kosten bij het aangeven dat je moet flossen of een tandenstoker moet gebruiken. Geef van tevoren aan bij je tandarts dat je dit al weet en hij dit niet op de factuur hoeft te zetten.
Is het verstandig om het eigen risico te verhogen?
Dat ligt geheel aan je eigen vitaliteit en wensen. Het voordeel van een verhoogd eigen risico is dat je maandlasten voor je zorgverzekering lager uitvallen. Toch verdient zich dit pas in grofweg 1,5 jaar terug als je geen eigen risico verbruikt. Het is natuurlijk wel zo dat als je in die tijd wel zorg nodig hebt, dit hogere kosten met zich mee brengt tot het eigen risico vervuld is. Het eigen risico kan je per stap verhogen met € 100,- tot een maximum van 885 euro.
Zorgverzekeringen met aanvullende fysiotherapie
Als je intensief sport of een sport beoefent waarbij blessures makkelijk voor kunnen komen, is het aan te raden om zorgverzekeringen te vergelijken met een aanvullend fysio pakket. Vanuit de basisverzekering krijg je namelijk geen behandeling vergoed tenzij het om een chronische aandoening gaat en zelfs dan gaat dit pas in vanaf de 21e behandeling. Voor sporters is het een idee om een aanvullend pakket te nemen met 9 behandelingen. Dit is momenteel de kleinste en goedkoopste variant van een aanvullend pakket.
Aanvullend verzekeren voor een bril of lenzen
Als je een bril, brilmontuur of lenzen nodig hebt wordt dit alleen vergoed bij een medische noodzaak of wanneer je bijzondere middelen nodig hebt (let op dat het eigen risico hierbij van toepassing is). Wanneer je naar de opticien gaat om een bril of lenzen te kopen, krijg je deze niet standaard vergoed. Wel kun je jezelf hiervoor aanvullend verzekeren. Merk je dat je zicht achteruit gaat of heb je een gratis oogtest gedaan met als resultaat dat je een bril nodig hebt, dan is het wellicht slim om je aanvullend te verzekeren.
Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen
Een alternatieve geneeswijze zit niet in het basispakket. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering nemen. Echter is het zo dat hier vaak restricties aan vast zitten en bepaalde voorwaarden voordat je een behandeling of medicijn vergoed krijgt. Het beste wat je hierbij kan doen is goed naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar kijken op het gebied van alternatieve geneeswijzen. In sommige gevallen wordt een x bedrag per behandeling uitgekeerd. Andere zorgverzekeraars combineren alle behandelingen en keren een maximum totaalbedrag per jaar uit.
Aanvullend verzekeren bij zwangerschap
Als je de geboorte van een kindje verwacht, kun je ervoor kiezen om je hiervoor aanvullend te laten verzekeren. Let er wel op dat er vanuit de basisverzekering al veel vergoed wordt. Een bevalling in het ziekenhuis kost bijvoorbeeld slechts 4 euro per uur aan eigen bijdrage, evenals de kraamzorg. Als je van plan bent om veel zwangerschapscursussen te volgen kan het wel raadzaam zijn om je aanvullend te verzekeren. Let hierbij wel op dat er vaak extra voorwaarden opgesteld zijn door je zorgverzekeraar voordat je in aanmerking komt voor een vergoeding. Informeer dus altijd bij je zorgverzekeraar of de instelling waarbij je een cursus gaat volgen ook daadwerkelijk aangesloten is bij de verzekeraar. Alle echo’s die je op medisch advies laat maken zijn volledig vergoed vanuit de basisverzekering en vallen niet onder het eigen risico. Mocht je een echo willen laten maken omdat je een filmpje van de baby wil hebben of om je kindje nog een keer te zien, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Elke zwangere vrouw kan een combinatietest aanvragen. Als hier echter geen medische indicatie voor is zijn de kosten voor eigen rekening. Ben je 36 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Een combinatietest is er om te bepalen of een kind een vergrote kans heeft op het downsyndroom of het syndroom van Edwards en Patau. Naast de combinatietest is het ook mogelijk om de NIPT test uit te laten voeren. Deze is accurater dan de combinatietest en kan pas vanaf 11 weken zwangerschap. De combinatietest kan al vanaf 9 weken. De kosten voor een NIPT test liggen op 175 euro, voor de combinatietest ligt dit op 168 euro. Het uitgebreide gesprek met je gynaecoloog of verloskundige wordt door de verzekeraar betaald.