Toekomst van aanvullende verzekeringen onzeker door minder afname

Steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering als ze zich aansluiten bij een zorgverzekeraar. In 2006 koos 93 procent nog voor een aanvullende verzekering, nu heeft nog slechts 84% een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars lijden verlies op aanvullende pakketten

De basisverzekering is voor zorgverzekeraars in principe geen commercieel product. Een aanvullende verzekering is dat wel, hierop maken ze normaliter winst om hun reserves mee aan te vullen. Een zorgverzekeraar mag dan ook zelf bepalen wat de vergoedingen zijn en hoe hoog de premie is van een aanvullende verzekering. Echter is een aanvullende zorgverzekering een hoge kostenpost geworden.

De Nederlandse Bank verzoekt de zorgverzekeraars om op andere manieren de reserves aan te kunnen vullen en winst te blijven maken. Als de huidige trend doorzet dan is het niet meer mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen aan te bieden omdat gezonde mensen deze links laten liggen en alleen zieke mensen deze afnemen. Ondanks dat winst van een zorgverzekeraar als een slecht iets wordt gezien is het noodzakelijk om de zorgkosten te dekken.

Toekomst van aanvullende verzekeringen onzeker door minder afname
De Nederlandse Bank ziet graag verandering in het zorglandschap. Zo zou het graag langdurende contracten zien en kortingen voor klanten die een gezondheidsprogramma volgen. Een langere contractduur betekent meer zekerheid voor de verzekeraar en minder risico.