Restitutiepolis

Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. De meest voorkomende polissen zijn de naturapolis, de restitutiepolis, de combinatiepolis en de budgetpolis.

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis heb je recht op een vergoeding voor zorg in financiële vorm. Op het moment dat je zorg nodig hebt, heb je vrije zorgkeuze en mag je zelf beslissen door welke zorgaanbieder je behandeld wordt. Bij een restitutiepolis moet je de rekening zelf doorsturen naar de zorgverzekeraar of schiet je de rekening voor en declareer je de rekening achteraf alsnog bij de verzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de kosten die binnen de zorgverzekering vallen. Mocht je bijvoorbeeld worden geholpen in een dure privékliniek, dan kan het zo zijn dat een groot deel van de kosten buiten de verzekering vallen en je deze zelf zal moeten betalen.

Voordelen

Het voordeel van een restitutiepolis is dat je volledig vrije zorgkeuze hebt en dus zelf mag kiezen door welke zorgaanbieder je behandeld wordt. Daarnaast kan je met een restitutiepolis van tevoren de vergoeding op een behandeling bij de zorgverzekeraar aanvragen. Hierdoor weet je van tevoren hoe hoog de vergoeding is, hoeveel je eventueel zelf moet bij betalen en weet je dus waar je aan toe bent.

Nadelen

Het nadeel van een restitutiepolis is dat de premie een stuk duurder is dan bijvoorbeeld bij een natura of een budgetpolis. Ook moet je met een restitutiepolis de zorgkosten vaak voorschieten en krijg je deze later pas vergoed door de zorgverzekeraar.

Heb je liever een polis waarbij de factuur van je behandeling direct wordt vergoed? Kies dan voor een naturapolis.

Volledig vrije zorgkeuze waarbij je zelf mag kiezen door welke zorgaanbieder je behandeld wordt.
Door van tevoren de vergoeding op een behandeling aan te vragen, weet je van tevoren waar je aan toe bent.
Een restitutiepolis is duurder in vergelijking tot een natura of budgetpolis.
Je moet de factuur vaak voorschieten, zelf indienen bij je zorgverzekeraar en ontvangt later pas de teruggave.