Prinsjesdag 2017: eigen risico gelijk en meer vergoedingen

Tijdens Prinsjesdag bleek dat het eigen risico in 2018 zou gaan stijgen naar € 400,-. Echter berichtte formateur Zalm dat het eigen risico voor 2018 gelijk blijft staan op € 385,-. Daarnaast komen er meer vergoedingen bij in de basisverzekering die iedere Nederlander verplicht is om af te nemen.

Wie betaalt er voor het behouden van het eigen risico?

Iedereen zal zijn steentje bijdragen aan het behouden van de hoogte van het eigen risico in 2018. Dit zal gedaan worden in de vorm van een verhoogd zorgpremie. Eerder berichtte we al dat de zorgpremie stijgt in 2018. Dit zou ook zonder het behoud van de hoogte van het eigen risico gebeuren. Maandelijks zullen we dus nog meer kwijt zijn aan onze zorgverzekering. Des te meer reden om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken
Prinsjesdag 2017: eigen risico gelijk en meer vergoedingen

Wijzigingen in de zorg voor 2018

Naast de bekendmaking dat het eigen risico behouden blijft, worden er nog wel een aantal vergoedingen aan de basisverzekering toegevoegd. Deze zetten we hieronder voor je op een rij.

ToevoegingBeschrijving
Oefentherapie bij ArtroseMocht je een artrose in je heup- en kniegewrichten hebben, dan krijg je de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed. Dit geldt voor een periode van maximaal 12 maanden. Let op dat dit wel van je wettelijk eigen risico afgaat.
Ziekenvervoer bij immuuntherapieMocht je een kanker patiënt zijn, dan krijg je vanaf 2018 het vervoer van en naar het ziekenhuis vergoed. Als je oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie ondergaat dan wordt dit al vergoed. Let op dat deze kosten eerst van je eigen risico afgaan.
Verzorging voor kinderen tot 18 jaarVoorheen werd de geneeskundige zorg die een kind nodig had geregeld via de jeugdwet. Per 2018 zal dit onderdeel worden van de zorgverzekeringswet. Voor volwassenen werd dit al uit de basisverzekering vergoed, dit gaat wel van het eigen risico af. De zorg voor kinderen tot 18 jaar gaat niet van het eigen risico af.
Zorgtoeslag stijgtOm de stijgende kosten voor de zorg voor bepaalde inkomens groepen te compenseren, zal de overheid de zorgtoeslag verhogen zodat de koopkracht behouden wordt.

Ondanks dat de koopkracht voor Nederlanders behouden wordt, stijgt deze niet heel fors. Het is dan ook raadzaam om je vaste lasten te beperken. Het loont dan ook om ieder jaar weer alle zorgverzekeringen te vergelijken en de goedkoopste voor jou situatie af te nemen. Zo behoud je net even wat meer koopkracht.

Zorgverzekeringen vergelijken
De zorgpremies zullen stijgen, maar het eigen risico blijft gelijk en de koopkracht van de Nederlanders stijgt licht in 2018.