Overstappen van zorgverzekering

Het is belangrijk om ieder jaar bij jezelf na te gaan of je goed zit bij je huidige zorgverzekeraar. De premies van zorgverzekeringen lopen fors uiteen en dus loont overstappen in het geval je zorgverzekeraar de premies of polisvoorwaarden aanpast.

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering

Vanaf halverwege november worden de nieuwe premies en pakketten voor het volgende jaar bekend. Dat is dus het moment om je te gaan verdiepen in een nieuwe zorgverzekering. Als je merkt dat je huidige zorgverzekeraar een veel hogere premie met dezelfde dekking als een andere verzekeraar aanbiedt, dan loont het om over te stappen.

Tot 31 januari heb je de tijd om een nieuwe zorgverzekering te zoeken. Let daarbij wel op dat je oude zorgverzekering moet zijn opgezegd voor 1 januari.

Kan ik na 31 januari nog overstappen?

In principe kan je na 31 januari niet meer overstappen van zorgverzekering. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingssituaties waarin het alsnog mogelijk is om de overstap te maken.

Wat als ik me bedenk en toch een andere verzekeraar wil?

Als je voor een nieuwe zorgverzekering kiest heb je altijd een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit is te danken aan de wet ‘koop op afstand’. Mocht je in de tussentijd toch liever een andere zorgverzekering willen, dan kan je jouw bestelling annuleren. Hierbij hoef je overigens geen reden op te geven.

Onverzekerd

Als je onverzekerd bent is het alsnog mogelijk om na 31 januari een zorgverzekering te kiezen.

Militaire dienst

Als je stopt met een militair dienstverband zal je zelf op zoek moeten gaan naar een zorgverzekering. Het is namelijk voor iedereen verplicht om ten minste een basisverzekering af te nemen.

Scheiding

Als je gaat scheiden en je ex-partner is de hoofdverzekerde, dan wordt je uitgeschreven bij de zorgverzekering waarbij je ex-partner zit. In dat geval kan je dus een andere zorgverzekering kiezen. Je ex-partner kan niet overstappen als hoofdverzekerde zijnde.

Terugkeer van het buitenland

Als je voor een lange periode naar het buitenland gaat, kan je ervoor kiezen om de Nederlandse zorgverzekering stop te zetten. In dat geval zal je bij terugkeer naar Nederland weer een zorgverzekering moeten afsluiten.

18 jaar worden

Op het moment dat je 18 wordt kan je zelf bepalen bij welke zorgverzekeraar jij je wilt verzekeren. In eerste instantie sta je bij de zorgverzekering van je ouders geregistreerd. Vanaf het moment dat je volwassen wordt, vervalt dit en moet je een eigen zorgverzekering voor 18 jaar hebben.

Wijziging polisvoorwaarden

Het komt zelden voor, maar het gebeurt weleens dat een zorgverzekeraar de polisvoorwaarden tussentijds wijzigt. In dat geval pleegt de zorgverzekeraar contractbreuk en heb je het recht om je verzekering op te zeggen.

Wat als mijn oude zorgverzekeraar nog geld in januari incasseert terwijl ik ben overgestapt?

“Het kan voorkomen dat je bent overgestapt van zorgverzekeraar en dat je oude verzekeraar nog een incasso voor januari incasseert. Meestal komt dit voor als je op de laatste dag van het jaar besluit over te stappen. Maak je hier geen zorgen om, je oude verzekeraar zal het geld terug op je rekening storten. Als je wilt weten wanneer je dit kan verwachten is het raadzaam om contact op te nemen met je oude zorgverzekeraar.”

Is overstappen van zorgverzekering voor mij verstandig?

Dat ligt geheel aan je situatie en de zorgverzekeraar die je momenteel hebt. Het kan zomaar zijn dat je alleen een basisverzekering nodig hebt en al de goedkoopste zorgverzekering hebt. In dat geval zal overstappen niet lonen. Hoe dan ook is het wel aan te raden om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken om te kijken of je nog voordelig uit bent.

Wanneer je extra zorg nodig hebt zoals fysio behandelingen of verwacht een bril nodig te hebben dan kan je jezelf aanvullend verzekeren. De inhoud van deze aanvullende pakketten en de premies daarvan lopen fors uiteen. Het is dan zeer verstandig om te oriënteren voor een nieuwe zorgverzekering.

Het kan ook zomaar zijn dat je zorgverzekeraar de zorgaanbieder bij jou in de buurt niet meer onder contract heeft staan. In zo’n geval is het voor de zorgdekking belangrijk dat je overstapt naar een zorgverzekering die wel het voor jou beschikbare ziekenhuis onder contract heeft staan. Als je namelijk naar een ander ziekenhuis gaat, met uitzondering van spoedeisende hulp, moet je ongeveer 20% tot 35% van de kosten zelf betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen