Naturapolis

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze tussen verschillende soorten polissen. De meest populaire polis is de naturapolis waar jaarlijks ongeveer drie kwart van de Nederlanders voor kiest.

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met zorgaanbieders die jou kunnen helpen op het moment dat dit nodig is. Zolang je wordt behandeld door een ziekenhuis of huisarts waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft, wordt met een naturapolis alles voor je geregeld en betaald. Mocht je toch worden behandeld door een andere zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan moet je een deel van de rekening zelf betalen.

Voordelen

Het voordeel van een naturapolis is dat de premie lager is als bij een restitutiepolis. Daarnaast hoef je met een naturapolis de behandelingen niet zelf voor te schieten aangezien deze door de zorgaanbieder rechtstreekst naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd.

Nadelen

Met een naturapolis kan je alleen worden behandeld door zorgaanbieders waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Als je toch door een andere zorgaanbieder wil worden geholpen dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Afhankelijk van de zorgverzekeraar kan dit 20% tot 35% per factuur zijn. Hoeveel dit precies is staat beschreven in de polis van jouw zorgverzekeraar.

Heb je liever een polis waarbij je vrije zorgkeuze hebt? Kies dan voor een restitutiepolis.

Goedkoper in vergelijking tot een restitutiepolis vanwege de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten.
Je hoeft geen rekeningen voor te schieten aangezien de zorgverzekeraar direct de zorgkosten betaald.
Je bent gebonden aan de zorgaanbieders waar jouw verzekeraar een contract mee heeft afgesloten.
Als je geholpen wilt worden door een andere zorgaanbieder, betaal je een deel van de kosten zelf.