Zorgkosten op vakantie in het buitenland

Bij een vakantie of langdurige reis naar het buitenland kan het verstandig zijn om jezelf extra aanvullend te verzekeren. De basisverzekering dekt buiten Europa namelijk geen ziektekosten.

Gratis Europese zorgpas aanvragen

Voor degenen die op vakantie gaan naar een Europees land is het aanbevolen om een Europese zorgpas (EHIC) bij te hebben. Deze geeft je namelijk sneller toegang tot zorg in het buitenland en zorgt ervoor dat de ziektekosten sneller door je zorgverzekeraar vergoed worden. Bij veel zorgverzekeraars is deze al verwerkt in de standaardzorgpas, is dit niet het geval dan kan je deze eenvoudig gratis aanvragen.

Basisverzekering dekt ziektekosten binnen Europa

Als je in het buitenland ziektekosten maakt, dan gaat dit eerst van je eigen risico af.

Zorg wordt vergoed tot de maximale Nederlandse tarieven
EHIC zorgpas gratis aan te vragen
Vergoeding is nooit hoger dan het bedrag dat zorgverleners in Nederland in rekening mogen brengen
Bij langdurig verblijf in buitenland bepaalt de Nederlandse verzekeraar of je nog verzekerd bent
Vergelijk zorgverzekeringen
Europese zorgpas
Buiten de EU zijn er ook verdragslanden waarmee afspraken zijn gemaakt zodat verzekeraars elkaar helpen als je zorg nodig hebt. In deze landen zijn de zorgkosten ook gedekt door de basisverzekering die in dat land geldt. De verdragslanden zijn: Liechtenstein, Noorwegen, Ijsland, Zwitserland, Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Zorgkosten buiten Europa niet meer in basispakket

Sinds 2017 zijn de zorgkosten die je buiten Europa maakt geen onderdeel meer van de basisverzekering. Als jij je hiervoor wilt indekken zal je voor een zorgverzekering met werelddekking moeten kiezen. Let op dat de kosten die vergoed worden niet hoger kunnen zijn dan de tarieven voor de zorg die in Nederland gehanteerd worden.

Als je een reisverzekering hebt kan het zo zijn dat deze je ziektekosten buiten Europa dekt. Controleer altijd je polisvoorwaarden.

Uitzonderingen op werelddekking in basispakket

Voor mensen die voor hun werkgever of vanwege beroepsuitoefening in het buitenland verblijven geldt dit niet. Evenals hun zvw-verzekerde gezinsleden. Het kan ook zomaar zijn dat je zorg nodig hebt die in het pakket zit, maar alleen buiten Europa te verkrijgen is. In dat geval wordt dit ook gedekt vanuit de basisverzekering. Hierbij is net als bij de Europese dekking het eigen risico van kracht. Daarbij geldt een vergoeding tot maximaal de Nederlandse tarieven voor de zorgkosten.

Vergelijk zorgverzekeringen